II. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Élelmiszerbiztonsági tanulmányi verseny az Eszterházy Károly Főiskolán 2014. október 17. Eszterházy Károly Főiskola- Díszterem
A 2013-tól országos szintűvé bővített élelmiszerbiztonsági vetélkedőt az Eszterházy Károly Főiskola Egerfood Regionális Egyetemi Tudásközpont munkatársai koordinálták, Rapi Sándor főiskolai adjunktus vezetésével. A verseny célja az új információkra leginkább fogékony, 14-16 év közötti korosztály (9-10. osztály) korszerű élelmiszerbiztonsági, élelmiszeripari, és gyártástechnológiai tájékozottságának fokozása a tudatos fogyasztói magatartás kialakulásának és egy magasabb szintű életminőségre való törekvés elősegítése mellett.
2014-ben 12 középfokú oktatási intézmény nevezését fogadta el a szakmai zsűri. Ebben az évben a rendezvény nemzetközi rangot kapott, ugyanis a szerbiai Szabadkáról is érkezett nevezés a Svetozar Markovic Gimnázium részéről. A tanulók felkészülését a szervezők által készített 4 db, egyenként mintegy 25 oldalas információs anyag segítette élelmiszertudományok, fogyasztóvédelmi ismeretek, élelmiszeripari technológiák és az Egerfood Klaszter bemutatása témakörökben.
A verseny 4 fős csapatok részvételével zajlott, a felkészítő anyagban foglaltak alapján. A vetélkedő során 7 feladatot kellett megoldani a résztvevő csapatok tagjainak, melyek hibátlan megoldásával 145 pont volt a megszerezhető maximális pontszám. A vetélkedő feladatainak megoldását rangos szakmai zsűri felügyelte. A zsűri elnöki feladatait Dr. habil. Marschall Marianna Intézetvezető - Eszterházy Károly Főiskola Biológiai Intézet látta el, a zsűri tagjai dr. habil. Forgó Péter főiskolai tanár- Eszterházy Károly Főiskola- Egerfood Regionális Egyetemi Tudásközpont és Rázsi András tudományos munkatárs, Eszterházy Károly Főiskola, Földrajz- és Környezettudományi intézet volt.
A verseny első három helyezése az alábbiak szerint alakult:
3. helyezett: Neumann János Középiskola és Kollégium, Eger (Bak Dominika, Benyó Blanka, Csőke Patrícia, Kiss Tímea; felkészítő: Dr. Virág Diána).
2. helyezett: Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium, Eger (Forgács Márk, Komlósi Janka, Révész Tamás Zoltán, Váraljai Christopher; felkészítő: Göncziné Utassy Jolán)
1. helyezett: Budapest XIV Kerület Szent István Gimnázium (Bányász László, Dóbé Orsolya, Farkas Johanna, Galambos Eszter Málna; Felkészítő: Csupák Adrienn)
Különdíjban részesült a szakmai zsűri javaslata alapján: Hatvani Damjanich János Szakközépiskola, Szakiskola, és Kollégium (Dermény Viktória, Lipusz Erika, Lukács Alexandra, Pete Klaudia; Felkészítő: Balogh Bernadett).
A résztvevők ajándékait az Egerfood Klaszter partnercégei Eger Innovations Nonprofit Kft, Egertej Kft, Hesi Kft., Stühmer Édesipari Kft., Detki Keksz Édesipari Kft., Fish and Food Kft, Kőporos Borászat, Gál Lajos Pincészete segítségével tudtuk biztosítani.
A rendezvény "Az élelmiszerbiztonság, a táplálkozástudomány, az eredet- és fogyasztóvédelem aktuális kihívásai és eredményei ismertetése modern és sokrétű eszközökkel, összehangolt tartalomfejlesztéssel az egészségtudatos fogyasztói kultúra elősegítése érdekében" - TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0025 projekt keretén belül valósult meg.